Frilansguiden, avsnitt sju: Fort och fel
Välkommen till en ny vecka i vår bloggserie om prissättning! Hittills har vi hunnit kikat en hel del på hur du kan hantera prispress på ett professionellt sätt. I förra veckans inlägg dök vi även lite djupare i våra inre kritiker och reflekterade över hur perfektionism inte nödvändigtvis är ett positivt karaktärsdrag i konsultrollen och frilanslivet.
Den här veckans inlägg blir lite mer kortfattat och kommer att följas upp med en längre avrundning av hela serien i nästa vecka.
Idag tänkte jag att vi skulle kika på nästa vanliga problem i ordningen, nämligen:
Fort och fel
🤷♀️Problem #7: Det gick lite för snabbt och nu sitter du fast i ett uppdragsupplägg du inte alls är nöjd med. Hur kunde det gå så här?
🚩Risk: Du förmår till sist inte att dölja din bristande motivation för jobbet som ska göras. Istället för att stärka ditt varumärke som konsult löper du risk för att drabbas av negativ word-of-mouth.
✅Lösning: Har du försatt dig själv i ett avtal du inte är helt nöjd med har du tyvärr inte så många andra val än att härda ut tills det går ut. Ett alternativ är så klart att du säger upp avtalet i förtid, men är din uppdragsgivare nöjd med det och du månar om att jobba ihop igen så är det helt klart inte det snyggaste sättet att ta sig ut.
Att härda ut är sällan en särskilt upplyftande upplevelse, så under tiden du gör det – försök att reflektera över vad du kan lära dig. Hur kom det sig att det blev så tokigt med just den här kunden och det här upplägget? Vad är det som inte fungerar? På vilket sätt kan du lära dig av din nuvarande surdeg så att du slipper hamna här igen i framtiden?
Frågor som kan hjälpa dig framåt:
- Hur ser din uppstartsprocess ut, egentligen? Har du skapat tydliga ramar och riktlinjer för hur du vill inleda dina samarbeten?
- Vad kommunicerar du till dina kunder och prospekts? Är du till exempel irriterad och missnöjd över samarbetet just nu för att du måste vara på plats kan en förbättringspunkt till nästa samarbetsdialog vara så enkel så att du tidigt i processen lyfter att ditt defaultläge är att du jobbar på distans. (Se även till att formulera detta i ditt standardavtal så att det aldrig råder några tveksamheter om det).
- Vilka frågor behöver du svar på för att kunna utföra ditt arbete på bästa sätt? Min egen erfarenhet är att det är oerhört lätt att man struntar i de här frågorna när saker och ting flyter på bra. Kanske har du sprungit på en rasande trevlig kontakt hos kunden, tycke och personkemi uppstod och vips utgick ni båda även ifrån att ni såg på saker och ting likadant och därför också skulle jobba smidigt och smärtfritt ihop.
Så knackar verkligheten på och det visar sig till exempel att samarbetet hackar rejält. För kunden – som upplever att du är dålig på att hålla hen uppdaterad. För dig – som upplever att kunden har ett onödigt kontrollbehov och att det inte finns så mycket att rapportera från processerna et cetera.
En annan klassiker du kanske råkat ut för om det gått lite väl fort: internpolitik. Ett varmt tips i all välmening: säkerställ så tidigt som du bara kan:
a) vem du ska rapportera löpande till
b) vem och vilka övriga personer som kommer att godkänna dina olika leveranser
c) att du vet hur kundens interna processer ser ut
Samarbeten där du hamnar i skottgluggen för kundens interna politik och konflikter är sällan särskilt roliga eller fruktbara att arbeta i då du riskerar att lägga din tid och energi på helt fel saker. Har man väl hamnat i en sådan härva är det dessutom lätt att man kommer på sig själv med att sugas in i konflikter och en destruktiv gruppdynamik som ju egentligen inte har någonting med dig att göra.
Under tiden du härdar ut gör du klokt i att åtminstone försöka sortera äpplen från päron så blir det enklare att ta ett kliv bakåt och titta nyktert på det hela.
Vi hörs igen i nästa vecka – då knyter vi ihop säcken och ska även prata mer om hur du kan skapa strukturer som hjälper dig långsiktigt i ditt företagande och frilansande. Hoppas att du är med oss hela vägen in i mål!
/Malin
- Frilansguiden, avsnitt 1: Rätt betalt som frilans – hur gör man?
- Frilansguiden, avsnitt 2: ”Mellan tummen och pekfingret”
- Frilansguiden, avsnitt 3: Det här med äpplen och päron…
- Frilansguiden, avsnitt 4: Rabattjägarna och Blyga Beata
- Frilansguiden, avsnitt 5: Kontrollbehovs-Konrad och kalkylerna
- Frilansguiden, avsnitt 6: Kritiska Kristina vaknar till liv