2018-06-27
Konsultexperten: planera hösten i hängmattan.
Har du uppdrag säkrat inför hösten? Skaffa koll på planering, varumärke och relationerna för att säkra beläggningen som konsult.
Flest uppdrag i mars & september
Egenställda konsulter har ökat markant de senaste 5 åren och uppskattas idag till minst 35.000 jämfört med 4.000 2011 enligt Brainvilles årliga konsultrapport. Samtidigt ökar antalet aktiebolag med färre än 5 anställda som idag motsvara 85 % av 50.000 konsultbolag. Vidare finns det flest annonser om lediga uppdrag under februari, mars och september med mars som peak för månaden då flest uppdrag dras igång. Om du söker nytt uppdrag till hösten är det i juni och augusti som du behöver ha koll på vad som annonseras och se till att vara sökbar på alla plattformar och mötesplatser som är relevanta för just dig och ditt erbjudande.
Konsultåret är 9 månader
Det är viktigt att planera säljet och beläggningen. Hur mycket kan du ta betalt? Vad tar andra? Vilka samarbeten kan leda till uppdrag? Hur säkerställer du så att du har ett nytt uppdrag när det befintliga avslutas?
I bästa fall har vi konsulter 9 månaders beläggning (om vi vill). Undantaget är de mest efterfrågade resurskonsulterna som systemutvecklare som kan ha tur att ha beläggning året runt. De behöver också ha semester och tid för kurser och kanske några VAB-dagar. Då handlar det kanske om 10 månaders beläggning som ska finansiera inte bara året utan även bygga buffert för kommande år ifall att det blir en lucka innan nästa uppdrag.
Tänk som en schackspelare och ha beredskap för olika scenarios. Kom ihåg att inga avtal är klara förrän de är påskrivna och det är viktigt att ha mycket på gång samtidigt. Som gig:are har du inte råd att vänta utan bör tacka ja till de uppdrag som du blir erbjuden först. Samma sak gäller under uppdrag – sluta aldrig sälja. Som regel har uppdraget endast 1 månads uppsägningstid. När du blir mer etablerad kan du ha mer is i magen. Men kom ihåg att varje osåld timme är förlorad så det gäller att ha bra flyt i beläggningen.
Definiera ditt erbjudande
Om du inte redan har definierat ditt erbjudande så är tipset att hitta din niche. Då blir kommunikationen mycket enklare och tydligare. Om du är projektledare inom en viss bransch så kan du ha med en mening eller några nyckelord om det överallt – från ditt CV till översta rubriken på LinkedIn
Har du koll på skillnaden mellan ett CV och en konsultprofil?
Ett CV är en mer exakt beskrivning där hela jobbhistoriken ska finnas med (det går bra att skriva mer om det mest aktuella och mindre om tidigare karriärsbedrifter). En konsultprofil är mer som ett tema där du kan sätta fokus på en roll, bransch eller erbjudande. Det är ett flexiblare sätt att presentera sin pitch och då är det givet att rensa bort sånt som tar fokus från det viktigaste kunden behöver veta för det specifika uppdraget.
Ditt varumärke finns överallt
Allt du gör är ett avtryck av dig. Första ”mötet” är ditt CV, därefter det personliga mötet om uppdraget som kanske är via skype eller IRL, senare kommunicerar alla dina handlingar under leveransen. Hur du hanterar att avsluta eller överlämna ett uppdrag kommer också skärskådas och bli ditt sista avtryck.
Signalera ordning och reda till kunden
Det finns flera sätt att visa din professionalism för kunden och övriga medarbetare. Om det inte finns någon given rapportering till beställaren så är mitt tips att skriva en konsultrapport. Beroende på ditt uppdrag så kan det räcka om det sker varje eller varannan vecka. De flesta beställare har inte riktigt tid att ses och där är konsultrapporten ett bra verktyg för att överbrygga den bristen på kommunikation. Då kan beställaren ta del av framsteg eller utmaningar i ditt projekt och återkomma med stöttning eller råd baserat på vad din rapportering säger. Det är även ett bra sätt att dokumentera om uppdraget ändrar karaktär på grund av inre eller yttre omständigheter. Om omfattningen eller inriktningen förändras och det saknas underlag från styrgrupp eller dylikt så är konsultrapporten det som överbryggar det.
Är du ny som gigare?
Om du vill testa konsultlivet så är det enkelt att komma igång utan att starta eget företag. Som gig:are behöver du inte bli egen företagare för att börja gig:a, Det kanske känns stressigt att lära sig allt det samtidigt som du ska hinna sälja in dig och hitta nya uppdrag. Svaret är nej. Låt någon annan administrera istället. Det blir vanligare för varje år med egenanställning genom företag som tar hand om fakturering och administration av löner och moms. Busenkelt och du slipper tänka på när momsen ska in.
Gig:aren får hjälp med att:
- hantera skatter, avgifter och moms som egenanställd.
- arbetsskade- och grupplivförsäkring
- välja ansvarsförsäkring och tilläggsförsäkringar baserat på din verksamhet
- enkel kontroll on-line över fakturor, lönespecifikationer, betalningsstatus, kund- och artikelregister mm.
Tips när du träffar kunder på intervju
Jag pratade med ledaduon Jeanette Rumenius och Thomas Goréus som driver det
nybildade gig-bolaget A Society som har över 1100 konsulter i uppdrag.
Har ni några tips till gig:are som ska på intervju?
”Det finns några generella gemensamma nämnare för de som lyckas bäst och i högre grad får uppdragen.
- Var tydlig med att du är intresserad av uppdraget
- Presentera dig själv kort och koncist, och förbered dig så att du har en röd tråd i storyn om dig själv
- Var tydlig med vad du gjort tidigare och ge gärna exempel
- Håll ett högt tempo och se säker ut när du svarar. Här finns det inte tid att fundera eller spekulera.
- Var dig själv och ha trevligt under intervjun! ”
- Var tydlig med att du är intresserad av uppdraget
- Presentera dig själv kort och koncist, och förbered dig så att du har en röd tråd i storyn om dig själv
- Var tydlig med vad du gjort tidigare och ge gärna exempel
- Håll ett högt tempo och se säker ut när du svarar. Här finns det inte tid att fundera eller spekulera.
- Var dig själv och ha trevligt under intervjun! ”
Din plan framåt
Det viktigt att du har en egen utvecklingsplan för att öka dina chanser att blir utvald. Håll dig á jour med det senaste i din bransch genom att nätverka och delta i olika konferenser kopplade till ditt kompetensområde. Viktigast av allt är att du alltid är nyfiken och försöker lära dig. Stå aldrig still!
Läs gärna mer av Marianne Olsson som nyligen släppt populära konsultboken som e-bok: https://www.bokus.com/bok/9789147129768/konsultboken/
Bättre att komplettera än att konkurrera
Kom ihåg att det är bättre att komplettera istället för att konkurrera, det vill säga var inte rädd för att samarbeta med kloner till dig. De vet ju dina styrkor bäst och ni kan enkelt sälja in varandra eftersom ni kan värdera varandras kompetens och erfarenhet bäst av allt.
Sammanfattning
- Planera din budget med max 9 månaders beläggning
- Sprid risker genom att ha flera olika uppdragsgivare
- Nätverka och dela med dig av kunskap
- Tänk på att varje affärsmöte kan leda till nya affärer
- Hitta din niche och kommunicera den
- Komplettera istället för att konkurrera
- Var nyfiken och lär dig nya saker - stå aldrig still